Nieuws Februari 2019

Welkom op de nieuwspagina van februari 2019.
Wilt u nieuwsberichten voor deze maand terugkijken, kijk dan bij het archief.

Nationale Clubcompetitie, ronde 10

Constant Charlois – RDC Rijnsburg 14-6

Het begin van de dag voorspelde weinig goeds. Flink veel regen, en ik merkte bij mezelf en een paar anderen toch wel wat spanning. Vandaag moest het dan gebeuren, de laatste écht grote horde naar een potentieel kampioenschap. Een wedstrijd die we aan het begin van de competitie al in onze agenda hadden gezet als de kraker der krakers. De verwachting was dat het wel eens heel spannend kon worden. Niets bleek echter minder waar.

De score werd geopend door Damien Aligna. Tegenstander Eric Hogewoning werd met subtiel spel wat in de verdediging gedrukt en trapte in een licht verrassend damzetje, wat ook direct helemaal uit was. Een mooi begin is het halve werk! 2-0.

Shammie Kasnadi was vooraf verteld dat een puntje tegen de sterke Richard Kromhout voldoende zou zijn. Shammie zocht de spanning wat op, maar altijd met licht de rem erop. Hij kwam in half-open klassiek goed te staan, maar Richard zocht nadrukkelijk de vervlakking met tot resultaat een bloedeloze remise. 3-1.

Ook de derde partij bracht geen problemen. Sterker nog, Patrick speelde een dijk van een partij tegen Wim Bremmer. Hij pakte een sterke centrumaanval die Wim tevergeefs actief probeerde tegen te spelen. Op het moment dat de winst kon worden gepakt was Patrick niet doortastend genoeg en moest daarna (in inmiddels niet meer te winnen stand) in remise berusten. 4-2.

Egor Bobkov speelde tegen de gevaarlijke, maar wisselvallige Arjen de Mooij. Een spannende opening zorgde voor een verre witte randschijf op 15, met een andere schijf op 24, en een opsluiting van de witte linkervleugel. Teveel van het goede zou je zeggen, maar Bobkov snapte de stand beter dan Arjen en kreeg voordeel. In een 6 om 6 standje met nog steeds lichte kansen deed zich echter een drama voor. Arjen was ervan overtuigd de klok goed te hebben ingedrukt, zag dat dat niet het geval was, maar toen hij er nog eens op ramde, was de virtuele vlag al gevallen. Een gelukje. 6-2.

Bas Messemaker speelde tegen een voor hem bekende speler Richard Meijer, waar hij als jeugdspeler menig potje tegen speelde. De opening leverde een lichte voorpost op voor Richard, die Bas met subtiel spel naar de rand dwong en langzaam maar zeker de stelling kon overnemen. Inmiddels was de stelling echter dusdanig dun geworden dat meer dan remise er niet in zat. 7-3.

De derde winstpartij kwam op naam van Oscar Lognon. In een klassieke laveerpartij voelde hij zich meer op z’n plek dan tegenstander Thomas Wielaard. In een 10 om 10 koos Oscar niet voor het beste plan en kon Thomas de stand gelijktrekken, maar net toen het puntje binnen leek, werd hij door een babyzetje alsnog verschalkt. 9-3.

Ook in de 7e pot zat CCR bijna aan de goede kant van de score. Bart de Vos en Jan van der Star kozen voor een spannende Roozenburg waarin laatstgenoemde te lang tactische wendingen erin probeerde te houden en na de 2 om 2 terugtocht genoegen moest nemen met een slechte stand. Teveel op de tijd van de tegenstander spelende (vanaf zet 15 had hij nog maar 1 minuut op de klok) koos Bart voor een tactisch plan, maar Jan speelde telkens de sterkste zet en het voordeel verwaterde. Toen Bart zich misrekende moest hij zelfs uiteindelijk nog remise maken. 10-4.

Voor Job Arts was het tegen Steven den Hollander een puntje keepen. Een onnauwkeurigheidje in de opening (5-10) leverde een langdurig voordeeltje op voor Steven den Hollander die de zwarte vleugel kon opsluiten. De kansen aan de andere vleugel en uiteindelijk ook een ietwat dure doorbraak waren echter niet genoeg en Job kon solide een puntje scoren. 11-5. En daarmee was de overwinning een feit!

De partij van Eduard Autar tegen Arie Schoneveld vertoonde veel overeenkomsten met die van Bart en Jan. Een Roozenburg zorgde na de 2 om 2 terug voor een sterke aanval, waarin Eduard steeds meer voordeel naar zich toetrok. In een dun standje was er wellicht nog een remise mogelijk, maar Arie zag het niet meer en Eduard maakte het af met een kleine combinatie. 13-5.

De laatste partij die uit was, was die tussen de toppers Michiel Kloosterziel en Cor van Dusseldorp. Michiel was ditmaal een stuk meer tevreden met zijn partij. In een partij die gekenmerkt werd door temporuiltjes voor- en achteruit, werkte Cor, met lichte tempo-achterstand toe naar een klassieke stand. Michiel had echter beide vleugels onder controle en in een laat klassieke stand leek hij voordeel te krijgen. Met een slim offer wist Cor de partij naar remise toe te werken. 14-6.

Een overweldigend resultaat! En eigenlijk is het niet eens geflatteerd. Op bijna alle borden waren er kansen of een minimaal gelijkwaardige stand. En naast de behaalde winstpartijen zijn op 2 andere borden ook concrete winstkansen gemist. Chapeau! Nu op naar de laatste horde. We zijn er bijna, mannen!

Door Bart de Vos

Constant Charlois 2 – De Variant 12-8

CCR2 kampioen!! (verslagen van Jaap en Ratan!)

Bij winst op De Variant zouden we niet meer in te halen zijn door Den Haag. Helaas was Pim Arts wegen ziekte niet van de partij; hij werd vervangen door Marlon. Desondanks moest het lukken, zeker gezien de lage positie van onze tegenstander.

Maar dat viel toch niet mee. De Variant bleek een stugge tegenstander en halverwege de wedstrijd was nog lang niet zeker dat we zouden winnen.

Eerst een paar remises: Biekram en Ganeshie kwamen niet in problemen. Dat kon niet worden gezegd van Marlon. Sorry Marlon, je speelde wel een heel slechte partij. Volgende keer beter.

Jagram deed het prima en verzilverde het overwicht dat hij de hele partij al had. Tegenvaller was de hardhandige nederlaag van topscorer Adriaans.

Riesenkamp had zijn handen vol aan de toch niet heel sterke tegenstander, maar won uiteindelijk netjes. Maar de wedstrijd was nog niet binnen: Jurgen had voordeel, maar was dat genoeg? Jahani had een lastige, verdedigende stand gekregen. Ashok was ook niet duidelijk, evenmin als de stand van Djin.

Maar alles zou goed komen: Jurgen won keurig en toen ook Djin zijn tegenstander tot overgave wist te dwingen was de buit bijna binnen. Jahani haalde met enige moeite een punt binnen en na de remise van Ashok was de overwinning en daarmee het kampioenschap een feit. Achteraf zou ook een gelijkspel genoeg zijn geweest daar Den Haag niet won van Leiden. Eén ronde voor het einde van de competitie een voorsprong van 4 punten! Geweldig!

Een groot compliment voor alle spelers en hun teamleiders is op zijn plaats. Op papier hadden we lang niet het sterkste team van de afdeling; veel meer dan een plaats in de middenmoot werd niet verwacht. Maar met veel strijdlust en af en toe wat geluk (en soms veel) werd het kampioenschap alsmede promotie naar de hoofdklasse volkomen verdiend afgedwongen. En nu maar hopen dat volgend jaar de wedstrijd CCR1-CCR2 niet op het programma komt te staan…….

Nogmaals proficiat!

Jaap Riesenkamp

Het is rond 10 uur als er een telefoontje van Pim arts niet opgenomen wordt door de teamleider. De voorzitter neemt de boodschap aan. Pim is ziek.

Als de teamleider op de hoogte wordt gebracht denk hij no problem.

Jahani die twijfelde of hij mee zou doen bevestigde zijn aanwezigheid. Nu was de teamleider helemaal opgelucht.

Hij dacht Marlon even te bellen. Maar deze nam zijn telefoon niet op.

In totaal zeventien keer gebeld en gebaald.

Ik zag een sms langskomen waarin hij bevestigde aanwezig te zijn alleen ietsje later. Ashok en Tholel nog even gebeld. Die waren al opgeladen om de strijd aan te gaan. Om kwart over elf was de teamleider in de zaal en hij merkte dat er een gezonde spanning heerste bij iederen. Zowel bij de eerste als de tweede 10-tal.

Beide teams moest winnen.

De eerste om de eerste plaats niet te laten gaan.

De tweede moest ook winnen om kampioen te worden met 3 punten voorsprong.

Rond kwart voor twaalf waren de meeste spelers aanwezig ook de tegenstanders.

Je zag de spanning letterlijk boven de hoofden van de spelers hangen.

Rond 12 uur was de afschuif aan de damborden.

Het bleef lange tijd goed tegaan voor beide teams.

Rond 3 uur kwam de eerste partij tussen Biekram en Piet nieuwenhuijzen een einde. Het scheen niet meer spannend te zijn en dus kwamen zij eensgezind remise overeen.

De tweede partij die ten einde kwam was schokkend voor de teamleider.

Marlon die normaal goed wakker was scheen nog steeds te slapen. Op de 40 ste zet gaf hij gewoon een schijf weg.

Als hij op de 38ste zet 3 9 of 8 13 zou spelen dan was er nog redding mogelijk. Helaas its all in the game.

Als derde partij Jagram versus Konings was een spannende partij. Helaas werd Konings op de 49ste zet onttroond. Jagram naam een doorbraak die dodelijk was voor de onttroonde Konings. Hij gaf op . CCR 2 stond 3 voor tegen 2.

De vierde partij Riesenkamp tegen Dennison was een leerzame partij. Hier kan je zien hoe gevaarlijk de heer Riesenkamp kan zijn als je even niet oplet. Dan word je geheid in de kamp Van Riesenkamp afgeslacht.

Stand CCR 5 tegen 3.

Partij 5 bracht de stand weer op 5 – 5.

Onze topschoorder Patrick Adriaans tot nu toe 14 punten uit 9 partijen zou nu met 14 punten uit 10 wedstrijden de stok aan de heer Riesenkamp moeten overdragen. Waarschijnlijk hoefde hij de partij niet teverlizen maar ja wat voorbij is voorbij. Dus Patrick geen tranen.

De zesde partij was een makkelijke partij. 6 – 6

Ratan – Kerkhofs 1- 1

De spanning was gebleven . Iedereen was geconcentreerd bezig.Gelukkig behielden de spelers van CCR hun geduld en lieten zich niet afleiden van hun doel. Ze waren zo gecontreerd bezig welke een beter zaak waardig was. Maar voor de CCR leden was op dat moment geen betere zaak dan kampioen worden.

De partij R Jharap tegen M Klaassen werd een behoorlijke enerverende partij. Het ging langgelijk op maar tegen de 39ste zet begon Jharap nog opdringerig te spelen en op de 52ste zet had hij een doorbraak naar dam 2 – 0

Het begon goed uit te zien voor CCR. Jongens nu geen fouten maken. Ik reken op jullie dacht de teamleider.

Het was heel spannend want wij hadden Jahani, A Bhajan en Tholel. Zij waren ontzetten geduldig en na een intense partij van Jahani tegen mark de Wolf eindigde de partij in

1 – 1. De partij bestond uit zet tegenzet zet tegenzet en ga maar door. Het was aan beide zijden goed uitkijken geblazen. De stand CCR vs Variant was nu op een cruciale punt beland. Met nog twee partijen aan de gang leek het goed te komen. De kampioenschap begon te lonken.

De partij Tholel tegen de Vos spraak een nieuwe taal. Je kon horen hoe de stukken van Tholel de Vos opjoegen. Het werd een hele geren op de bord en langzaam aan begon de Vos naar adem te happen. Helaas had onze jager Tholel geen medelijden. En op de 66ste zet had hij alle uitgangen van de vossenhol afgeschermd. De Vos had zichzelf gevangen. Jurgen tegen de Vos 2 – 0

Zoals Jurgen de buit voor zichzelf had binnen gehaald had hij daardoor gezorgd voor de kampioenschap. De stand CCR was nu 11 – 7

Maar wij hadden nog een troef op het dambord.

Onze Bhajan had een geweldige partij gedamd.Allen was Wolf een stukje slimmer als mevrouw Vos. Hij verdedigde zijn remise met hand en tand. Uiteindelijk liep het remise.

Eindstand 12 – 8 voor CCR.

Met nog een partij te gaan staan wij 4 punten los van onze directe concurent.

Wie had dat verwacht. Er werd gefluisterd dat wij maar onszelf in de eerste zou moeten handhaven. Maar de tweede wilde en kon zich niet laten vernederen.

Zo groeide de tweede tot een eenheid. Er werd niet geklaagd als je een partij aan de zijkant stond. Ons streven was duidelijk. We moesten bereiken wat wij op

2 februari 2019 hebben bereikt.

Uiteraard was na de kampioenschap een hapje en een drankje zowel voor de eerste als de tweede.

Iedereen vertrok met een goed gevoel.

Door Ratan GaneshiNationale Clubcompetitie, ronde 11

Do or Die!!

Samen Sterk – Constant Charlois 1

De dag die je wist dat zou komen was eindelijk daar!

Met 1,5 hand op de beker moesten we alleen nog even onze laatste vingers uitstrekken om volop het kampioenschap te kunnen pakken.

Samen Sterk was voor menig team een taaie tegenstander gebleken dit seizoen, dus we waren gewaarschuwd. De wedstrijd was nog amper begonnen of Radjes Balkaran en Ali Fthalla hadden een grootmeesterlijke remise bereikt. 1-1

Patrick Stork koos voor een spannende opening waarin tegenstander Ruud de Kooter snel het spoor bijster raakte en in een licht verborgen damzetje trapte. 3-1

Mehmet Yöney had het zwaar tegen Wouter Morssink, maar wist met secuur spel en een kleine combinatie uiteindelijk soeverein de remisehaven te bereiken. 4-2

Eduard Autar had een stugge tegenstander in Micha van Tol en kwam niet verder dan een remise. 5-3.

Job Arts, met z’n flitsend mooie nieuwe kapsel, kreeg tegen Martien Out een omsingeling op het bord tegen een zware aanval. Toen die er vanaf ging, nam Job het spel over, maar op het eind bleek het voordeel niet toereikend. 6-4

Egor Bobkov speelde een dijk van een partij. Een podkowa maakte plaats voor een overdonderende aanval en tegenstander Martin de Jong had geen schijn van kans. 8-4

Plots kwamen de overwinningen snel. Damien Aligna had tegen Jo Fijen de hele partij licht voordeel, maar Jo bleef binnen de remisegrenzen. Pas op de 55e zet werd het evenwicht verbroken en kon Damien de winst binnenslepen. 10-4.

De eer om de titel officieel binnen te halen was weggelegd voor Bas Messemaker. Tegenstander Johannes Postma kwam zeker niet minder uit de opening, maar vanaf het moment dat hij naar de rand ruilde bleek hij de stelling een stuk minder te begrijpen dan Bas. Met subtiel laveren greep Bas de stand naar zich toe en nam de druk hand over hand toe wat uiteindelijk tot een klinkklare overwinning leidde. 12-4. En daarmee was de titel een feit!

Resteerde nog twee partijen. Michiel Kloosterziel speelde tegen de sterke Martijn van der Klis opnieuw een goede (wederzijdse flank-)partij, maar kreeg met de remise uiteindelijk te weinig. 13-5

Hetzelfde gold eigenlijk voor Bart de Vos, die vanaf de opening Martin van der Sluis een scheve vleugel en passief blokje aanleunde. Het laat-klassiekje leek uiterst goed, maar leverde uiteindelijk té weinig praktische kansen op. 14-6

Maar wat doet het er toe….. Campiooooooooooone Campiooooooooooone olé olé olééééé!!!!

Hulde ook aan Samen Sterk voor het mooie gebaar van het kopen van een bosje bloemen voor alle aanwezige spelers van het 1e. Heel erg sportief!


Op naar de Ereklasse!!!

Door Bart de Vos

VAD Amsterdam – Constant Charlois 2

Guns and roses


Als glorieuze kampioen reisde Constant Charlois Rotterdam af naar de hoofdstad alwaar het hoffelijk onthaald werd met een mooie speech ivm het behaalde kampioenschap en ook nog een prachtig boeket rozen door de ontvangende vereniging VAD.⚘👍
Hierna begon VAD uit een andere vaatje te tappen en gaf geen cadeautjes meer!
Virtueel stonden we al met 2- 0 achter omdat CCR door allerlei omstandigheden met slechts 9 man ten strijde trok. Gelukkig was de altijd gretige Roy Verveer bereid om als 9e man in te vallen. Na manmoedig tegenstand geboden te hebben moest Roy zijn meerdere erkennen in zijn tegenstand. Maar deze sportieve speler laat steeds meer en meer progressie zien!
De jeugdige en talentvolle Marlon Mangroe alsook Eddy Fuzzaly, assistent teamleider Ramdew Jahani en Patrick Adriaans werden allen aan de zegekar van de ontketende VAD gebonden. Bij winst van Patrick zou hij team topscorer zijn geweest, maar nu ging deze eer naar de ziek thuisgebleven Jaap Riesenkamp.
Er dreigde een monsteroverwinning voor VAD, maar Ashok en Soerinder Jagram wisten toch een remise voor de poorten van de hel weg te slepen.
Teamleider Ratan Ganeshie speelt steeds degelijker en in deze partij wist hij op het kopbord middels gezonde ruiltjes geen enkele kans te geven. Met deze remise behaalde hij een fraaie 10 uit 10 en boekte een ratingwinst van 20.20 punten!
Ook nu weer trakteerde Ratan al zijn teamgenoten op heerlijke belegde broodjes.
De enige overwinning van CCR 2 kwam op naam van Radjinder Jharap die kansen leek te krijgen in de omsingeling waarbij de vraag was of hij moest gaan omklemmen of tzt doorbreken. In ieder geval misrekende opponent Herman van Westerloo zich waardoor Jharap toch verdiend won.
Hierdoor mag CCR 2 volgend jaar doorstoten naar de hoofdklasse terwijl het eerste zijn opwachting kan gaan maken in de ereklasse!
Constant Charlois Rotterdam lijkt hierdoor steeds meer en meer een echte damstad te gaan worden⛀⛁⛂⛃😄😁

Djin Jharap

Door Radjinder Jharap