Wedstrijd verslagen Nationale Clubcompetitie, ronde 8

Wedstrijdverslag Constant Charlois 1:

Constant Charlois 1 – 020 amsterdam

“Vanaf nu komen er enkel krakers!”. Woorden die maar al te waar zijn. Na de eerste kraker tegen Heijmans met pech te hebben verloren, stond nu de tweede echte kraker tegen 020 op het programma. En ditmaal zou vrouwe Fortuna ons wél eens toelachen.

De wedstrijd begon nochtans gespannen. Het duurde lang voordat een eerste uitslag te noteren viel, maar ondertussen zag ik op weinig borden veel voordeel verschijnen, en hadden diverse spelers het lastig, waarbij Shammie Kasnadi na een gevaarlijke opening zelfs een schijf kwijt raakte, gelukkig wel met enige compensatie.

De eerste die uit was, was Radjes Balkaran, die met wit in Frank Pasman een weinig gewillige tegenstander vond. Radjes probeerde met acties over veld 29 flankspel af te dwingen, maar steevast ruilde Frank die eraf. In het late middenspel lukte het Radjes alsnog wat voordeel te krijgen, maar door een kleine onnauwkeurigheid verdween dat als sneeuw voor de zon en kon Frank naar remise afwikkelen. 1-1. Een eerste teleurstelling, omdat dit een bord was waar we 2 punten hadden gehoopt te pakken.

Ondertussen had Damien Aligna het met wit moeilijk tegen Johan Bastiaannet. Na een spannende opening koos Aligna niet voor de handigste opbouw en werd verrast door een splijtende 3 om 3 naar veld 34 die de witte stand ernstig deed verzwakken. Johan moet ergens betere kansen hebben gemist, maar uiteindelijk kon Aligna naar een nadelig, maar theoretisch remise-eindspel afwikkelen. 2-2.

Bart de Vos had, toen de loting hem de qua rating sterkste tegenspeler Johan Wiering toewees, te horen gekregen dat een veilig punt halen aan te raden was. Zoiets is echter lastig uit te voeren. Bart belandde (op aanraden van Martijn, die een drukstandje aanbeveelde) in een voor Johan bekende opening, maar hij vond daarin telkens de sterkste zet. Toen Bart van de hoofdvariant afweek, was het echter Johan Wiering die eerder het spoor bijster raakte en eieren voor zijn geld koos door alle spanning uit de stand te ruilen en een nadelige 9 om 9 in te gaan. Het werd nog wat spannend toen Bart ietwat druistig een voorpost nam, maar de remise kwam nooit in gevaar. 3-3

Dan de partij van Shammie Kasnadi tegen Rob Geurtsen. De genoemde compensatie in het klassiek die Shammie had was dusdanig, dat de winst voor Rob niet eenvoudig was. Hij dacht met een tijdelijk offer zich wat ruimte te verschaffen, maar zette zichzelf tweemaal op slag, wat Shammie genoeg tempi gaf om daarna een simpele doorbraak te nemen. Tot overmaat van ramp bleek die doorbraak ook nog eens verloren voor Rob en Shammie speelde het solide naar de winst. Een enorme opsteker! 5-3

Job Arts had het zwaar in zijn partij tegen Peter Hoogteijling. Na een theoretische opening bleek Peter beter uit te voeten te kunnen met het ontstane middenspel. Job gaf aan dat hij het ervaarde alsof hij het beste enkel alles er maar af kon ruilen. En zo geschiedde. Het voordeel van Peter was telkens aanwezig, maar Job wist zich staande te houden en in een 7 om 7 waarin hij nog steeds licht nadeel had werd tot remise besloten. 6-4.

Onze supersub Oscar Lognon mocht voor het eerst aantreden en wel tegen de op papier beduidend zwakkere Gerrit Tichgelaar. Met subtiel spel probeerde Oscar een voordeeltje af te dwingen wat uiteindelijk redelijk leek te lukken en resulteerde in een wat scheef ogende stand van Gerrit. Echter, deze had telkens voldoende ruiltjes tot zijn beschikking om het nadeel binnen de perken te houden en zodoende kon hij redelijk soeverein de remise bereiken. 7-5. Toch ook een teleurstelling, aangezien we hier een 2tje hadden verwacht.

Een andere partij waar vooraf wel wat verwacht werd, was die van Patrick Stork tegen Marco de Koning. Patrick kreeg in het late klassiek uiteindelijk ook wel wat voordeel, maar maakte het zijn tegenstander vervolgens te makkelijk. Op de 48e zet 39-33, of op de 49e zet 26-21 x 39-33 had wat meer perspectief geboden. Misschien niet voldoende voor de winst, maar de tegenstander had dan nog meer te bewijzen dan nu het geval was. 8-6

Mehmet Yöney koos in de opening voor een blok op links met uitval naar veld 22. Dat werd secuur tegengespeeld door Johan Smits, maar juist toen deze de stand over leek te kunnen nemen op zet 26, koos hij voor 2 passieve ruilen, wat voordeel voor Mehmet opleverde. In het vervolg had hij wellicht iets actiever kunnen optreden, want Johan kon zonder veel moeite de remisehaven bereiken. 9-7

Eduard speelde opnieuw een dijk van een partij. Vanuit de opening had hij Peter van Heun onder druk en draaide hij steeds verder de duimschroeven aan. De stand was theoretisch nog lang remise, maar de druk bleek uiteindelijk te veel en Peter koos een slecht eindspel, waarin hij een laatste kans miste en Eduard verdiend beide punten kon oppakken. 11-7. Daarmee was meteen de overwinning een feit en de opluchting was groot!

Michiel was als laatste klaar. Een spannende, lastig te taxeren partij ontstond tegen Johan Capelle waarin Michiel richting het middenspel voordeel kreeg. Zijn 39e zet 17-21 was echter een misrekening, want na 29-24 moest hij vanwege zetjes de verzwakkende zet 14-19 spelen. Daarna keerden de kansen. In wederzijdse tijdnood koos Johan niet voor het beste plan en wat er gevaarlijk uitzag voor Michiel was eigenlijk goed houdbaar. Johan blunderde echter op de 55e zet en verloor pardoes een schijf en Michiel maakte het netjes af. 13-7

Als je de eindstand zou zien, dan zou je denken, een overtuigende overwinning, maar uiteindelijk is deze redelijk geflatteerd. Het zou met wat pech ook 9-11 kunnen zijn. Maar dit keer hebben we het geluk mooi afgedwongen. Een topprestatie mannen!

Door Bart de Vos

 

Constant Charlois 2 – Damlust Gouda 2

….

Door Pim Arts